Četiri prednosti učinkovitog logističkog tijeka

Četiri prednosti učinkovitog logističkog tijeka

Skladište koje dobro funkcionira zlata je vrijedno i može dugoročno i kratkoročno povećati tržišni udio vašeg poslovanja. To se postiže rješenjima koja povećavaju učinkovitost, smanjuju troškove, a klijente i osoblje čine zadovoljnima. Postoje samo prednosti za poboljšanje protoka skladišta, a najbolja stvar je da i vaša tvrtka može imati koristi!

1. Vrijeme je bolje iskorišteno

Nemoguće je stvoriti dodatne sate u danu, ali je lako učinkovitije iskoristiti radno vrijeme u skladištu. Na primjer, minimiziranjem dugotrajnih postupaka kao što su nepotrebno duga putovanja od mjesta preuzimanja artikla do mjesta na koje se otprema, glomazne rutine prebiranja i redovi na stanicama za pakiranje. Ono što je potrebno je pažljivo planiranje gdje se u skladištu pohranjuju artikli velikih i malih količina kako bi se najpopularnija roba mogla brže odabrati. Također je bitno dati osoblju najbolje moguće alate za najučinkovitije obavljanje svog posla, bilo da se radi o kolicima za prikupljanje ili bolje opremljenim stolovima za pakiranje.

Kada se uspostave pravi procesi, kupci, menadžeri i radnici počet će vidjeti rezultate s kojima su zadovoljni.

Ministaplare HEAVE

2. Zaposlenici ostaju zdravi

Zdravi i motivirani zaposlenici neophodni su za učinkovito skladište. Stoga je ulaganje u stalno poboljšanje od samog početka vrlo važno. Evo u čemu je stvar: loše upravljani tijek rada često rezultira manjkom vremena i dodatnim stresom za osoblje. To zauzvrat može dovesti do grešaka u prikupu i rukovanju robe, što utječe na uslugu koja se pruža kupcima. To također može dovesti do ozljeda, bolovanja i da zaposlenici odluče dati otkaz, pa se mora dovesti i osposobiti novo ili privremeno osoblje - što je dugotrajno i skupo.

Rješenje je ulaganje u dobro radno okruženje, gdje su dobrobit, kao i ergonomija, sigurnost i pametne rutine prioritet. Za pozitivan učinak ovih ulaganja neće trebati puno vremena da se pokaže korisnim.

3. Trošak prostora može se smanjiti

Optimizacija skladišta je pametan način za maksimiziranje nosivosti u određenom području. Prilagodbom regala i paletnih regala prirodi robe i dimenzijama prostora, može se izbjeći potreba za dogradnjom ili eventualnim preseljenjem (s pripadajućim troškovima). Dakle, koliki kapacitet mora imati skladište? Nemojte opremiti prostor oko sezonskih špica kao što su Black Friday i Božić, kada riskirate da ostanete s viškom kapaciteta i praznim policama do kraja godine. U idealnom slučaju, vaše skladište treba biti dizajnirano tako da se nosi s normalnom potražnjom i uvijek mora biti popunjeno 80-85%. Tvrtka tada treba planirati korištenje dodatnog skladišta u ograničenim vremenskim razdobljima ako je potrebno kako bi se zadovoljila najveća potražnja.

Međutim, postoji ograničenje kada korištenje vanjske pomoći košta više nego što vrijedi, a argument za proširenje vlastitog skladišta počinje dobivati na snazi. To će ovisiti o tome koliko se volumen povećava u vršnim trenucima i koliko je to održivo. Ako je to više od nekoliko tjedana godišnje, možda je vrijeme da proširite svoje prostore. Sve je u pitanju što će dugoročno biti najbolje kako bi se poslovanje uspješno odvijalo.

4. Kupci se rado vraćaju

Zašto povećati protok zaliha? Budući da performanse skladišta imaju velik utjecaj na korisničko iskustvo. Skladište je važan dio lanca koji se također sastoji od izbora robe, nabave, marketinga i prodaje. Kada svi dijelovi lanca rade zajedno i sjednu na svoje mjesto, kriteriji za dobar, trajan odnos s kupcem su na mjestu.

U skladištu s dobro osmišljenim tlocrtom, dobro izbalansiranim kapacitetom i odgovarajućom vrstom opreme zaposlenicima je lako obaviti dobar posao. Roba se nalazi na licu mjesta i može se odmah preuzeti, pakirati i otpremiti, što znači da su kupci zadovoljni i rado vas uvijek iznova koriste.