Kako razvrstati svoj otpad i reciklirati na poslu

Kako razvrstati svoj otpad i reciklirati na poslu

Razvrstavanje otpada je učinkovita mjera koju je lako uvesti i održati u svakom poslu. Od razvrstavanja otpada svi imaju koristi. Ne samo da se baterije i drugi opasan otpad može sigurno zbrinuti, već i strujanje otpada pruža brojne prednosti za okoliš uštedom energije i resursa na mjestu proizvodnje. Kao takav, pomoći će vašem poslovanju da smanji svoj okolišni otisak. Uz jasno označavanje i različite posude, zaposlenicima nije teško pravilno odložiti otpad kako bi učinili pravu stvar za okoliš. Ovdje su naši savjeti o tome što možete učiniti kako biste poboljšali razvrstavanje i recikliranje otpada na svom radnom mjestu.

Počnite s razvrstavanjem najopasnijih materijala

Dobar savjet je započeti s otpadom koji uzrokuje najveću štetu: otpadom opasnim po okoliš i zdravlje. Neki proizvodi sadrže tvari koje su otrovne, eksplozivne ili zapaljive te posljedično štetne i za ljude i za okoliš. Korištene baterije, niskoenergetske svjetiljke, fluorescentna svjetla, računala i drugi električni otpad primjeri su otpada koji treba odvojiti i odnijeti u specijalizirani centar za reciklažu. Opasni otpad stavite u odgovarajuće spremnike dok čekate na odlaganje/sakupljanje.

Olakšajte posao na radnom mjestu

Što više recikliramo, to je bolje za okoliš. Stoga olakšajte svima postavljanjem kanti za recikliranje na prikladna mjesta oko radnog prostora. U uredima dobra je ideja imati kantu za recikliranje papira ispod svakog stola i blizu bilo kojeg pisača. U skladištu ili tvornici mjesta za prikupljanje otpada trebaju biti strateški smještena u blizini mjesta gdje nastaju otpadni materijali. Što se tiče broja kontejnera za otpad, što više, to bolje! To će povećati vjerojatnost da će svaki predmet završiti na pravom mjestu.

Kante za sortiranje i recikliranje otpada

Budite jasni

Gdje očekujete da će se proizvoditi nekoliko različitih vrsta otpada, pobrinite se da je vaš sustav jednostavan za razumijevanje. Koristite prozirne naljepnice i/ili spremnike u različitim bojama kako bi se brzo i jednostavno smeće odložilo na pravo mjesto. To je osobito važno u kuhinji i menzi: odvajanje plastične, staklene i metalne ambalaže od ostalog otpada jednostavno je i ima velik utjecaj. Imajte odvojene posude za otpad za hranu (koja će se pretvoriti u kompost) i koja se ne može reciklirati. Dobro organiziran sustav s jasno označenim kontejnerima na jednom mjestu nije ništa teži od bacanja smeća u kantu i brzo će postati sasvim normalna pojava.

Stavite ostatak otpada u vreće za kompostiranje

Sav preostali otpad koji se ne može reciklirati i dalje će se morati prikupljati kao i obično, ali s vremenom će uspješan sustav razvrstavanja otpada omogućiti da ova vrsta otpada postaje sve manji i manji dio vašeg otpada. U međuvremenu preporučamo vreće za smeće koje se mogu kompostirati.

Koristite nagibne kontejnere za glomazni otpad

Kada je u pitanju razvrstavanje otpada u većem obujmu (težeg materijala, građevinskog otpada i sl.), nagibni kontejneri izvrstan su izbor. Ovi robusni kontejneri dizajnirani su za teško rukovanje do 3.000 L otpada i za korištenje s viličarima. Kao i kante za reciklažu, dostupni su u nekoliko različitih boja kako bi se olakšalo odvajanje otpada. Dodajte poklopce, kotače i naljepnice kako biste lakše učinili pravu stvar, čak i s najtežim i najgrubljim otpadom.