Savjeti stručnjaka za ljudske resurse: hibridna metoda rada

Savjeti stručnjaka za ljudske resurse: hibridna metoda rada

Razgovaramo s Else-Marie Lång, višom savjetnicom za ljudske resurse o tome što to znači kada govorimo o hibridnom radu.

Što znači hibridni rad?

Hibridni rad znači da radite dijelom od kuće ili s udaljene lokacije negdje drugdje, a dijelom iz ureda. Možete birati i mijenjati mjesta na kojima radite. Hibridni ured nije pitanje nijednog, već oboje. Vaše potrebe u ovom trenutku određuju mjesto na kojem radite. Ponekad je najbolje raditi kod kuće, ponekad u uredu, a danima možda u kafiću ili zajedničkom uredu. Granica između fizičke i digitalne prisutnosti je nejasna, a prednosti se kreću od povećane slobode i manjeg putovanja na posao do nižih najamnina ureda i zadovoljnijih zaposlenika.


Koje ste prednosti i izazove iskusili radeći u hibridnom uredu?

Prednosti

Hibridni ured pruža fleksibilnost i zaposlenicima i poslodavcima. Zaposlenici dobivaju više slobode oko toga gdje će živjeti i mogu raditi gdje god žele: čimbenici koji olakšavaju rješavanje životnih odluka i nedoumica. Smanjenje potražnje za prostorima također je pozitivno za troškove tvrtke.

Mogućnost ponuditi neku vrstu fleksibilnosti biti će uvjet za tvrtke koje žele biti atraktivan i konkurentan poslodavac. Mogućnost izbora gdje želite raditi je važna za mnoge ljude kada traže novi posao. To znači da sada možete angažirati suradnike iz cijele zemlje, pa i cijelog svijeta.
 
Izazovi

Jedan od izazova je shvatiti kako obuhvatiti sve, bez obzira na to gdje se zaposleni fizički nalaze. Morate imati dobre rutine za komunikaciju i donošenje odluka. Također morate osigurati pouzdanu tehnologiju bez gubljenja važnih društvenih aspekata.

IT sigurnost je važna. Kako se hibridni rad povećava, važno je ne zanemariti probleme sigurnosti i privatnosti na mreži.

Istraživanja pokazuju da postoji rizik da se plaće i naknade daju onima koji su u uredu i stoga su vidljiviji i menadžeru i ostalim zaposlenicima. Poduzeće mora jako paziti da se zaposlenici ne tretiraju drugačije.

Postoji i rizik za zdravlje jer je probleme poput mentalnih bolesti i ovisnosti teže otkriti kada zaposlenik nije stalno u uredu.

Uloga menadžera će se mijenjati kako se načini rada budu razvijali. Čovjek se mora usuditi prepustiti kontroli i mikroupravljanju, ali isto tako i imati jasnu politiku o tome kako treba raditi.

Menadžer će postati više moderator za timski rad, a ne netko tko kontrolira i upravlja. Važno je biti posebno oprezan kada se ne susrećete sa svima na dnevnoj bazi, ali zapamtite da je to individualno.

 

Kako je tumačen ovaj pristup? (od kuće, gdje god želite, fleksibilnost radnog vremena)

Hibridni rad nije nešto sasvim novo ili izum zadnjih godina, ali je danas sve više prihvaćen. To znači da zaposlenici rade od kuće ili drugdje nekoliko dana, a iz ureda nekoliko dana u tjednu.

Ista pravila, rutine i politike trebaju se primjenjivati bez obzira na to gdje radite. Ako nije tako, potrebno je sklopiti sporazum o tome.


Koji je vaš najbolji savjet za hibridni rad?

Imati dobro osmišljen plan!

Voditelj i zaposlenici moraju preispitati uvjete i formulirati zajednički dogovor za hibridni rad i ono što on podrazumijeva. Definirajte što hibridni ured podrazumijeva: koliko često morate biti u uredu, kako prijaviti bolest, kako osigurati da ljudi ne očekuju da će biti dostupni u svako doba, kako osigurati da su svi uključeni, kako i što raditi u uredu i tako dalje.

Menadžer i zaposlenici imaju zajedničku odgovornost osigurati da radno okruženje, IT sigurnost itd. budu zadovoljavajući na različitim radnim mjestima. Ne zaboravite na osiguranje.