Savjeti stručnjaka za ljudske resurse: ured na daljinu

Savjeti stručnjaka za ljudske resurse: Ured na daljinu

Razgovaramo s Else-Marie Lång, višim savjetnikom za ljudske resurse o tome što znači raditi na daljinu.

Što znači raditi na daljinu puno radno vrijeme?

Koncept rada na daljinu postao je sve uobičajeniji tijekom pandemije kako bi se olakšalo i poslodavcima i zaposlenicima. Mislim da tijekom tog vremena mnogi poslodavci nisu razmišljali o dugoročnim posljedicama ili o tome kako se dugoročno nositi s radom na daljinu. Bio je to probni rok za obje strane.

Rad na daljinu na stalnoj osnovi znači da se obje strane moraju složiti što to znači, kako bi to trebalo biti regulirano u ugovoru zaposlenika i također razumjeti sve probleme radnog okruženja.
 

Koje ste prednosti i izazove iskusili s ovim modelom rada?

Za mnoge zaposlenike to je očito bilo korisno. Na primjer, ušteda vremena koje bi proveli putujući na posao, mogućnost da na vrijeme pokupe svoju djecu ili da rade sami i da se bolje koncentriraju. Još jedna prednost je što možete sami organizirati svoj radni dan u određenoj mjeri.

Za druge je to bilo zahtjevno. Na primjer, za one koji žive u maloj kući, imaju djecu kod kuće tijekom dana ili imaju partnere koji također rade od kuće i stoga im je potreban i uredski prostor. Možda je teško povući granicu između posla i slobodnog vremena, a na kraju možete raditi i navečer i vikendom. Nikad se ne osjećate izvan dužnosti.

Za tvrtke to može dovesti do poteškoća u komunikaciji između odjela, grupa i pojedinaca. Ponekad kada radite na daljinu otkrijete da informacije teku samo u jednom smjeru, odozgo prema dolje, a komunikacija i razvoj među kolegama se mogu pogoršati.
 

Što donosi budućnost rada na daljinu?

Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti više modela za rad na daljinu. Mnoge tvrtke će vjerojatno prihvatiti svoje zaposlenike koji rade dijelom iz ureda, dijelom od kuće ili negdje drugdje. No, važno je shvatiti kako zadržati "timski osjećaj", kako sudjelovati u vrijednostima i kulturi tvrtke te kako prenijeti znanje i vještine novim zaposlenicima.

Neki poslodavci će vjerojatno smanjiti svoj uredski prostor jer će se smanjivati broj ljudi koji svakodnevno rade iz ureda. Također možemo vidjeti tvrtke koje u potpunosti uklanjaju svoje urede i umjesto toga se oslanjaju samo na daljinski rad ili dijele uredski prostor.


Koji je vaš najbolji savjet za rad na daljinu?

Kao poslodavac, trebali biste utvrditi formalnu politiku rada na daljinu. Također je važno biti u tijeku s pravilima i propisima o pravima i obvezama zaposlenika i odgovornostima poslodavca.

Olakšajte zaposlenicima nabavku dobre tehničke opreme i uredskog namještaja u njihovim domovima.

Imajte na umu da je odgovornost i poslodavca i zaposlenika kontinuirano pratiti kako se odvija rad na daljinu i izvršiti prilagodbe ako je potrebno.