Šest koraka prema boljem logističkom tijeku skladišta

Šest koraka prema boljem logističkom tijeku skladišta

Postoji određena veza između zadovoljnih kupaca koji nastavljaju kupovati proizvode vaše tvrtke i učinkovitog skladišta. Problemi u skladištu često dovode do kašnjenja ili neispravnih isporuka, a ponekad i do oštećenja same robe. Poteškoće ove vrste mogu dovesti do toga da kupci odluče prijeći kod drugog dobavljača, pa je to dobar razlog za procjenu protoka robe i pravovremeno rješavanje problema.

Provjerite jesu li vaši najprodavaniji proizvodi lako dostupni

Je li vaša roba visoke (i niske) frekvencije na pravom mjestu? Vaši najprodavaniji proizvodi trebali bi biti lako dostupni, a ne da se nalaze u stražnjem dijelu skladišta, kako vaše osoblje ne bi gubilo vrijeme na duga i nepotrebna putovanja prilikom prikupa. Razmišljajte o tome na isti način na koji razmišljate o svojoj kuhinji: kuhinjski noževi i aparat za kavu koje koristite svaki dan stoje na pultu, čaše i tanjuri su u najlakše dostupnim policama, a set za fondue nalazi se negdje na stražnjoj strani visoke police! To je kao skladište. Pažljivim planiranjem možete brzo učiniti svoje skladišne i logističke sustave učinkovitijima. Mjesto za sve i sve na svom mjestu – nigdje to nije primjenjivije nego u skladištu.

Ne zaboravite ostaviti malo slobodnog prostora

Kada će vaše skladište biti puno? Kako biste lakše prihvatili ulaznu robu i pohranili je na pravo mjesto, idealno bi bilo da vaše skladište bude popunjeno od 80% do 85%. To vam daje puno slobodnog prostora za pohranu i omogućuje vam da privremeno reorganizirate stvari kada primite velike isporuke. Nije važno imate li povremeno manje slobodnog prostora, ali ako to postane redovita pojava, to će otežati svakodnevni rad i počet će vas koštati. U ovoj situaciji imate dvije mogućnosti: možete učinkovitije iskoristiti svoj prostor na podu i povećati skladišni kapacitet ugradnjom dodatnih regala ili se preseliti u veće prostore.

Redovito ažurirajte svoje uređaje i opremu

Promijenila se vrsta robe s kojom radite? Je li ova promjena trajna? Tada je vrijeme za akciju. Možda ćete morati stalno unositi promjene. Ključ za učinkovito upravljanje skladištem je imati opremu koja je dizajnirana za robu koju skladištite. Ako je neka roba koju skladištite mala, ali se nalazi na regalima namijenjenim za druge veće artikle, to znači da skladištite puno svježeg zraka, no postavljanje vam onemogućuje povećanje skladišnog kapaciteta. Međutim, ako promijenite dubinu regala kako biste zadovoljili svoje nove zahtjeve, možete osloboditi prostor na podu za više regala i povećati svoj kapacitet.

Još jedna ideja za izvlačenje više iz svog skladišta je da u potpunosti iskoristite visinu stropa i proširite se prema gore. Međutim, važno je imati na umu da regali koji su vrlo duboki i vrlo visoki otežavaju dohvat proizvoda za vaše osoblje. Opremiti svoje skladište na najbolji način balansiranjem između maksimalnog korištenja prostora i pristupačnosti.

Optimizirajte uvjete rada za skladišno osoblje

Je li vaš tim za korisničku podršku u posljednje vrijeme primio sve veći broj pritužbi na neispravan odabir i oštećenu robu? Tada je vrijeme da pogledate uvjete rada vašeg skladišnog osoblja jer nepotrebno duga putovanja i komplicirane rute do robe mogu uzrokovati mnogo problema. Ako ljudima postane teže obavljati svoj posao zbog okolnosti koje su izvan njihove kontrole, to često može dovesti do stresa. Ova vrsta stresa lako može rezultirati greškama, što će kupci vidjeti kao nekvalitetni i nemarni servis.

Dobrobit vaših zaposlenika može utjecati na cijelo vaše poslovanje. Dajući im odgovarajuće radne uvjete za dobar posao, ulažete u kvalitetu i učinkovitost.

Provjerite imate li odgovarajuću opremu

Što možete učiniti kako biste olakšali rad u skladištu? Sve je u organizaciji i uštedi vremena. Prioritet je da svaki proizvod ima određeno mjesto na regalu koje je jasno označeno i lako ga je pronaći. Također je važno u blizini imati dobro opremljene stolove za pakiranje kako bi olakšali pakiranje. Ne zaboravite imati dovoljno radnih stanica kako nitko ne bi morao čekati i gubiti vrijeme nepotrebno.

Odgovarajuća kolica i oprema za dizanje obavljaju dvije funkcije: čine rad učinkovitijim i pružaju ergonomsko radno okruženje koje smanjuje rizik od ozljeda.

Također je dobra ideja imati stanice za reciklažu na strateškim pozicijama. To znači da se odbačeni materijali odmah recikliraju bez gubljenja vremena. Rezultat je da nema smeća ili začepljenja u prolazima.

Dajte svojim kupcima ono što žele

Jeste li ponekad prisiljeni odbiti posao jer skladište ne može pratiti potražnju? Jesu li vaši rokovi isporuke ponekad toliko dugi da vaši kupci odustanu i odu drugom dobavljaču? Tada je vrijeme da poduzmete akciju, preokrenete trend i stvorite skladište koje može pružiti razinu usluge koju vaši kupci očekuju.

Bez obzira na to želite li riješiti problem ili se pitate koji skladišni proizvodi mogu najbolje zadovoljiti vaše potrebe, naši stručnjaci za skladište su tu da vam pomognu. Naš cilj je pronaći najbolje rješenje za skladištenje za vas. Nijedan posao nije prevelik ili premalen. Nazovite nas i napravite prvi korak prema dobro osmišljenom skladišnom rješenju koje će zadovoljiti i vaše kupce i vaše zaposlenike.