O čemu se zapravo radi u ergonomiji?

O čemu se zapravo radi u ergonomiji?

Ergonomija je široko rasprostranjen koncept, ne samo u radnom okruženju. To je također koncept s važnim značenjem. Ergonomsko radno mjesto pomaže u sprječavanju lošeg zdravlja, povećava dobrobit, promiče produktivnost i čini rad ugodnijim. Ključ dobre ergonomije je uzimanje u obzir fizičkih, mentalnih i društvenih čimbenika, te individualne situacije svake osobe.

Ergonomija uključuje holistički pristup

Dugo je vrijeme pojam "ergonomija" bio ograničen na opisivanje odnosa između ljudi i proizvoda. To je još uvijek bitan čimbenik te postoje mnogi funkcionalni i ergonomski proizvodi koji uljepšavaju svakodnevni život, primjerice stolice za aktivno sjedenje. Ali ergonomija je počela uključivati mnogo više od toga. Riječ je o holističkom pristupu radnom mjestu: planiranje i prilagodba fizičkog okruženja i samog rada kako bi odgovarali osoblju.


Želite li istovremeno sjediti i vježbati?
Žena stoji na podlozi protiv umora za elektropodiznim uredskim stolom
Elektropodizni uredski stol MODULUS
546,- €
Žena sjedi na balansnoj stolici za ravnotežu i radi za svojim stolom
Balansna stolica ACTON
188,- €

Uzimanje individualnih razlika u obzir

Ergonomsko radno mjesto prilagođeno je ljudima koji na njemu rade, a ne obrnuto. Najbolje radimo kada naši radni uvjeti odgovaraju našim individualnim fizičkim i mentalnim karakteristikama. Stoga je važno uzeti u obzir individualne razlike u fizičkoj snazi i veličini ili sposobnosti baratanja informacijama, na primjer. Na temelju tih razlika možete dizajnirati i organizirati zadatke i alate, te cijelo radno mjesto na ergonomičniji način.

Dobra ergonomija se isplati

Možda se zamjena fiksnih stolova u vašem uredu s elektropodiznim uredskim stolovima ili zamjena skladišnih elemenata ergonomskim opcijama čini velikim korakom. Ali istraživanja pokazuju da dobra ergonomija zapravo poboljšava profitabilnost tvrtki. Na primjer, studija koju je proveo ISSA1 pokazuje da svaki uložen novac u poboljšanje radnog okruženja donosi povrat od najmanje dvostrukog iznosa. Pozitivni učinci djelomično su posljedica smanjenja broja dana bolovanja, a djelomično povećanja zadovoljstva i blagostanja, što rezultira poboljšanjima u produktivnosti, učinkovitosti i kvaliteti. Dakle, kada dođe vrijeme za planiranje budućnosti, ne zaboravite razmišljati ergonomski!

1. Izvor: Povrat na prevenciju: Izračun troškova i koristi od ulaganja u sigurnost i zdravlje na radu u tvrtkama, Međunarodno udruženje socijalne sigurnosti (ISSA)



Koja je vrsta stola prava za vas?