Stvaranje ergonomskog radnog prostora kod kuće

Stvaranje ergonomskog radnog prostora kod kuće

Rad od kuće mnogima od nas postao je način života, a istraživanja su pokazala da smo sretni što to i dalje radimo, možda jedan ili dva dana u tjednu. Ali to ima svoje nedostatke, kao i svoje dobre strane. Mnogi ljudi smatraju kako se manje kreću tijekom svog radnog dana i da ergonomija njihovog kućnog ureda nije tako dobra kao ona na što su inače navikli na poslu. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da poboljšate svoj ured u kući!

Raznolikost je ključna

Kada radite kod kuće vrlo lako je zaboraviti protegnuti noge i kretati se. Možda ćete na kraju samo dugo sjediti. Ali važno je mijenjati svoj radni položaj radi vašeg fizičkog zdravlja. U uredu ćete se normalno kretati kad odete do pisača, aparata za kavu ili na sastanak. Možda čak imate i elektropodizni stol. Ali kod kuće ne možete raditi ništa od toga.

Najbolji način da stojite kod kuće, a da ne morate raditi na dasci za glačanje, je nabava elektropodiznog stol prikladne veličine. To vam daje odgovarajuću radnu površinu s prostorom za svu vašu uredsku opremu. Također ga možete podesiti na pravu visinu prilagođenu sjedenju ili stajanju, što vam omogućuje redovitu promjenu položaja. Ukoliko nemate mjesta za cijeli uredski stol, postoje svestranije alternative kao što je stol za prijenosno računalo ili podesivi stol, koje možete pomicati i staviti na različita mjesta u svom domu.

Pobrinite se da su vaši radni uvjeti ispravni

Sjedite li za kuhinjskim stolom dok radite? Niste jedini. Ali postoje dobri razlozi za ulaganje u namještaj koji je namijenjen uredskom radu. Na primjer, vaša kuhinjska stolica nije namijenjena za korištenje tijekom osmosatnog radnog dana. Umjesto toga, trebali biste je zamijeniti ergonomskom uredskom stolicom koja prati pokrete vašeg tijela i pomaže vam da pravilno sjedite. Uredska stolica jedan je od najvažnijih komada namještaja koji možete nabaviti za rad kod kuće i ne mora izgledati suhoparno i dosadno. Investirajte u elegantnu stolicu koja odgovara dizajnu vašeg doma, a također je podesiva i ergonomska!

Također biste trebali kupiti odgovarajući stol kako biste na kraju radnog dana sve svoje papire i materijale mogli ostaviti vani. Ako nemate dovoljno prostora kod kuće, na raspolaganju imamo mnogo manjih stolova koji će se savršeno uklopiti ispod stepenica ili u kutu sobe. Ne zaboravite kako možete dodati dodatke koji ne samo da dobro izgledaju, već su i funkcionalni. Na primjer, možete se odlučiti za oslonac za noge ili udobnu podlogu protiv umora. Podloga protiv umora dobra je za ublažavanje naprezanja mišića nogu, kukova i leđa kada radite stojeći.

Pronađite pravi kut

Ako imate problema s vratom, vaš monitor može biti pod krivim kutom. Monitor bi vam trebao biti u visini očiju tako da sjedite ispravljenog vrata. Ako radite na prijenosnom računalu i nemate mjesta za zaseban monitor, možete ga pokušati staviti na hrpu knjiga ili kupiti stalak za prijenosno računalo kako biste ga podigli. U tom slučaju preporučamo korištenje bežičnog miša i tipkovnice, kako bi vam podlaktice i dalje mogle počivati na stolu pod kutom od 90°. To će ublažiti opterećenje vaših ramena. Zapamtite da raditi s vašim šakama i rukama blizu tijela kako biste spriječili takozvani sindrom kubitalnog tunela.

Umorne oči znak su lošeg osvjetljenja

Pravilna rasvjeta radnog mjesta vrlo je važna, bez obzira nalazite li se u uredu ili radite od kuće. Ako učestalo imate glavobolju ili imate umorne oči, rasvjeta na mjestu gdje sjedite može biti preslaba ili presvijetla. Pronađite dobro mjesto blizu prozora i postavite monitor tako da se svjetlost ne reflektira u njemu. Također svom radnom prostoru možete dodati stolnu svjetiljku kako biste imali veću kontrolu nad razinama osvjetljenja, osobito tijekom mračnih zimskih mjeseci.

Napunite baterije tako što ćete napraviti pauzu

Ako svoje radno mjesto ne možete učiniti ergonomskim kakvim bi trebalo biti, još je važnije uzeti pauzu i kretati se. Na primjer, možete otići u kratku šetnju ili se istegnuti. Vrlo je važno kretati se kako bi vaše tijelo moglo napuniti baterije i kako biste smanjili rizik od boli i ukočenosti. Dobro je napraviti kratku pauzu nakon svakog Teams ili Zoom sastanka kako biste mogli odmoriti oči i protegnuti noge. Također možete iskoristiti priliku da radite ono što je poznato kao suprotni pokreti gdje ispružite ruke unatrag i gore ukoliko ste za računalom sjedili nagnuti prema naprijed.

Nemojte zaboraviti razgovarati sa svojim kolegama i menadžerom o tome što sve možete učiniti kako bi vaš ured u kući bio ergonomičniji!