10 stvari koje RADITI i NE RADITI prilikom rada od kuće

10 stvari koje RADITI i NE RADITI prilikom rada od kuće

Kad je riječ o radu na daljinu svaki posao je drugačiji, ali postoje neke ključne strategije koje mogu pomoći svakome da učinkovitije radi od kuće, a pritom očuva onu važnu ravnotežu između posla i života. Evo nekoliko korisnih savjeta na koje se tim u AJ Proizvodima oslanja kada radi izvan ureda.

RADITI - Kupite si prikladnu uredsku stolicu

Kad radite sjedenje na sofi ili čak za blagovaonski stolom potiče pognutost, opterećujući vaša leđa, vrat i ramena. Kratkoročno može izgledati kao lijep opušten način rada, ali vrlo brzo postaje neugodan i utječe na vaše fizičko stanje i na vašu produktivnost. Bez obzira je li vaša tvrtka spremna nadoknaditi vam troškove, dobra uredska stolica vrijedna je ulaganja. Potražite elegantnu stolicu koja pruža učinkovitu lumbalnu potporu i omogućuje vam podešavanje kuta sjedala i naslona. Kožne ili mrežaste uredske stolice mogu izgledati pametno u postavljanju kućnog ureda.

NE RADITI - Raditi u spavaćoj sobi

Važno je imati jasno definiranu granicu između posla i kuće. Postavite odgovarajući radni prostor najbolje što možete. Ukoliko imate slobodnu spavaću sobu, pretvorite je u svoj kućni uredski prostor i zatvorite vrata na kraju radnog dana. Ako nemate prostor koji se može odvojiti na ovaj način, blagovaonica ili možda kut dnevnog boravka biti će dovoljan. Postavite mali stol ako možete, tako da ćete čak i bez fizičke podjele imati mentalnu odvojenost između posla i kuće. Što god radili, nemojte raditi u svojoj spavaćoj sobi. Važno je zadržati ovaj najsvetiji osobni prostor kao svoj – plus ne želite da vaši kolege vide vaš nepospremljen krevet ili prljavo rublje ako se neočekivano morate priključiti videopozivu!

RADITI - Organizirajte svoj dan kao u uredu

Kod kuće se morate samomotivirati i ponašati se kao vlastiti menadžer. Kako biste ostali na pravom putu, napravite si raspored što ćete i kada raditi. Unaprijed isplanirajte što ćete učiniti, a zatim postavite podsjetnike ili kreirajte događaje u svom online kalendaru. Vaš radni dan trebao bi uključivati određenu stanku za ručak, kao i vrijeme početka i završetka vašeg radnog dana. Struktura će vam pomoći da ostanete usredotočeni i produktivni.

NE RADITI – Obavljati kućanske poslove tijekom radnog dana

Lako je pomisliti kako bi bilo zgodno staviti veš na pranje dok radite, ali u stvarnosti, vjerojatno je to još jedna stvar koja vam odvlači pažnju. Ako je to zadatak koji ne biste ili niste mogli obaviti dok radite u uredu, nemojte ga raditi kod kuće. Pranje rublja, čišćenje ili usisavanje će pričekati nakon posla, kao što to obično biva!

RADITI – Postavite pravila za ostale članove vašeg kućanstva

Dok radite od kuće, vrlo je vjerojatno da će u vašoj kući s vama biti i drugi ljudi. Pobrinite se da vaša obitelj ili cimeri znaju kada radite i da poštuju vaše radne obveze. To može biti raznoliko ovisno o tome tko je kod kuće. Ako imate djecu u kući, ometanja su neizbježna, ali pokušajte odrediti vrijeme odmora koje možete provesti s djecom i posvetite im punu pažnju; isto tako, ako imate zakazan konferencijski poziv, provjerite postoji li plan koji će osigurati da vas ne ometaju tijekom tog vremena. Razmislite o objavljivanju rasporeda na vratima, pomoću jednostavnog indikatora "ZAUZET/NE ZAUZET" ili jednostavnog signala, kao što je nošenje slušalica znači ne ometaj. Važno je postaviti očekivanje da to što ste kod kuće ne znači da ste uvijek dostupni.

NE RADITI – Doći u iskušenje da pogledate društvene mreže

Bez strukture vašeg uobičajenog radnog okruženja, lako možete oklijevati. Društvene mreže jedno su od najvećih iskušenja. Mada ćete namjeravati provesti samo nekoliko minuta pregledavajući, lako vas uvuku, tako da to postane smetnja koja utječe na vašu produktivnost. Kako biste ublažili iskušenje, uklonite sve prečace iz svog preglednika i odjavite se sa svojih računa tijekom radnog dana – izvan vidokruga, van pameti kako kažu!

RADITI – Uhvatite malo prirodnog svjetla i svježeg zraka

Postavite svoju radnu stanicu blizu prozora ako možete. Pristup prirodnom svjetlu može vam pomoći da ostanete usredotočeni, budni i produktivni tijekom radnog dana poboljšavajući cikluse spavanja i sprječavajući naprezanje očiju uzrokovano lošim svjetlosnim uvjetima. Ako ne napuštate svoju kuću da biste došli na posao, nećete provoditi toliko vremena vani, stoga otvorite prozore kako biste udahnuli svježi zrak: još jedan učinkovit način da otjerate umor.

NE RADITI – Cijeli dan mirno sjediti

Rad od kuće znači da biste mogli propustiti hodanje ili vožnju biciklom kao dio svog putovanja na posao i daje vam još više isprika da ne ustanete sa stolice. Ako želite stvoriti aktivno radno okruženje koje potiče više kretanja, možete investirati u elektropodizni uredski stol i/ili balansnu stolicu. Inače, pazite da ustanete i redovito se krećete. Samo hodanje po kući ili izvođenje jednostavnih vježbi poput trčanja gore-dolje stepenicama može napraviti razliku. Pauzu za ručak iskoristite za šetnju vani ili vježbajte kod kuće.

RADITI - Ostanite povezani s kolegama

Rad na daljinu može pokrenuti osjećaj odsječenosti od ostatka tima. Pronalaženje pravih alata za podršku koji će vama i vašem timu pomoći da ostanete u kontaktu od vitalnog je značaja kako biste osigurali produktivnost kod kuće. Koristite mješavinu razmjene trenutnih poruka, platformi za upravljanje projektima i alata za videokonferencije kako biste se redovito javljali svojim suradnicima i voditelju. To će vam osigurati da znate što se od vas očekuje i može vam pomoći u sprječavanju osjećaja izoliranosti, koji može biti vrlo štetan za vaše mentalno zdravlje.

NE RADITI – Jesti za svojim radnim stolom

Jedenje za stolom jedna je od najgorih uredskih navika, proizašla iz nedostatka vremena ili mogućnosti. Ako to radite kod kuće, dodatno ćete zamagliti granice između posla i slobodnog vremena. Umjesto toga napravite pauzu i sjednite za svoj kuhinjski ili blagovaonski stol i uživajte u hrani i pritom ćete se i odmoriti od posla i dati si priliku da se napunite.