Hibridni ured je tu i trebali bismo ga prihvatiti

Hibridni ured je tu i trebali bismo ga prihvatiti

Nakon dugo vremena provedenog u radu na daljinu, jasno je da se stvari neće vratiti na staro: hibridni ured je osmišljen da ostane. Bila pandemija ili ne, sve više radnih mjesta odlučuje pregledati svoje radne metode i razviti ažurirana pravila za novi djelomično ili potpuno udaljeni radni život.
Online sastanci i radionice te webinari uživo sada su dio svakodnevne rutine većine uredskih djelatnika. Fizičke sobe transformirane su u digitalne prostore, radno mjesto premješteno u kućno okruženje, a uredi prazni. Odjednom smo suočeni s novom budućnošću: promijenjenom kulturom i načinom rada koji je prije bio nepoznat. Sada dolaze nova tehnologija, radna središta i pametna digitalna rješenja.

Za mnoge fleksibilan način rada znači smanjenje stresa i priliku za bolju ravnotežu između posla i privatnog života. Ali sjedenje kod kuće veći dio radnog dana također može smanjiti kreativnost i priliku za društveni kontakt. Postoji rizik da neki ljudi tijekom radnog dana uopće neće izaći iz kuće. Što je rješenje?
Ured otvorenog tipa sa stolom za sastanke i stolicama
Hoćemo li vidjeti VR rješenja i holograme? Hoćemo li raditi u digitalnom svijetu s virtualnom odjećom i digitalnim valutama? Vjerojatno još ne sasvim. Međutim, postoji potencijal za razvoj hibridnih ureda. Potencijalni budući scenarij je da ćemo vidjeti više uspostavljenih zajedničkih prostora i radnih središta kao dio novog radnog života na daljinu. Riječ je o dugoročnom rješenju koje nudi, prije svega, stanovnicima prigradskih naselja alternativno radno okruženje u dane kada nije moguće doći u ured.

Zajednički prostori i radna središta ne znače samo povećanu slobodu i fleksibilnost za osoblje, oni također pružaju povećane mogućnosti zaposlenicima da prošire svoju poslovnu mrežu, omogućuju uredima tvrtke da postanu privlačniji u nekoliko dana kada zaposlenici dođu i smanjiti udaljenost na posao za one koji žive dalje, što zauzvrat ima pozitivan utjecaj na klimu. Osim toga, tvrtke mogu uštedjeti smanjenjem svog uredskog prostora. Dobitna kombinacija u oba slučaja.

Možda su hibridni uredi rješenje za poboljšanje kvalitete života i rješavanje takozvane životne zagonetke. No, kao i u svim dobrim stvarima, postoje i izazovi. Što se događa s uredima koji su ostali prazni? Kakav utjecaj novi način rada ima na projekte i suradnju među kolegama? Postoje li problemi s privatnošću i sigurnošću? I iznad svega, koliko zapravo želimo biti prilagodljivi? Ostaje za vidjeti kako će se razvijati hibridni uredi, ali jedno je sigurno, oni su tu da ostanu.