Je li kućni ured stvoren da ostane?

Je li kućni ured stvoren da ostane?

Koronavirus bi mogao imati trajan utjecaj na naš način rada i ako je to slučaj, onda se kućni ured mora prilagoditi kako bi zadovoljio to. Kada su tvrtke napustile svoje urede kako bi se pridržavale smjernica za zatvaranje, malo tko je očekivao da će to trajati najviše nekoliko mjeseci.

Zaposlenici od pripravnika do višeg rukovodstva postavljali su svoje prijenosno računalo u bilo koji slobodan prostor u svojoj kući, primali pozive na osobne mobitele i kretali se po svom domu kako bi pronašli najbolji signal. No, daleko od toga da bude privremena mjera, rad od kuće vjerojatno će postati normalan dio radnog života mnogih zaposlenika. Bez obzira na to radi li se o punom radnom vremenu ili na fleksibilnoj osnovi, mnoge tvrtke na to gledaju ne samo kao na način da podrže socijalno distanciranje u kratkom roku, već i kao učinkovit način za smanjenje ugljičnog dioksida i režijskih troškova tvrtke, nudeći zaposlenicima fleksibilnost koju mnogi smatraju prioritetom na poslu. Ako se rad na daljinu ipak nastavi, bitno je postaviti kućni ured koji pruža udoban i profesionalan radni prostor. Važno je zapamtiti da je poslodavac i dalje odgovoran za dobrobit udaljenih radnika, tako da tvrtka mora osigurati da zaposleni imaju svu opremu koja im je potrebna za rad ako se očekuje da će dugoročno raditi od kuće.

5 osnovnih potrepština za kućni ured

Uredski prostor

Trebali biste stvoriti namjenski radni prostor kako biste svoj ured mogli držati odvojeno od svog životnog prostora. Slobodna soba je idealna tako da je možete izdvojiti od ostatka kuće, ali to nije uvijek praktično. Ugao dnevnog boravka ili otvoreni prostor ispod stepenica može funkcionirati jednako dobro ako ga možete prilagoditi svojim potrebama. Gdje god ga smjestite, pobrinite se da vaš radni prostor izgleda profesionalno kako biste mogli nesmetano i bez neugodnosti primati videopozive.

Vaš vlastiti stol

Ako ćete redovito raditi od kuće, ne želite raditi za stolom u blagovaonici ili dugotrajno oštetiti leđa tako što ćete biti pognuti na kauč. Investirajte u stol na kojem možete ostaviti svoj radni prostor postavljen onako kako želite i na kraju dana možete otići. Ako radite uglavnom na prijenosnom računalu, mali stol će vjerojatno biti dovoljan, ali ako radite s više ekrana ili imate puno papirne dokumentacije, važno je pronaći stol (i negdje ga staviti) koji će vam dati prostor koji vam je potreban da radite učinkovito. Za optimalnu ergonomiju, provjerite je li gornji dio zaslona u ravnini s linijom očiju.

Potporna uredska stolica

Možda je najvažnija stvar u koju treba uložiti vaša uredska stolica. Ako imate ograničen budžet, možete kupiti jeftiniji stol, ali vrijedi potrošiti malo više da biste dobili stolicu koja će vam pružiti pravu potporu i pomoći vam da sjedite u ergonomskom položaju. Ulaganje u dobru ergonomsku uredsku stolicu spriječit će bolove u leđima, probleme s cirkulacijom i druge zdravstvene tegobe, te će ista trajati mnogo dulje od jeftine radne stolice. Kao što je toliko ljudi otkrilo tijekom izolacije, pogrešna stolica i stol mogu učiniti rad od kuće noćnom morom. Potražite stolicu s lumbalnom potporom, podesivim naslonima za ruke i potpuno podesivim mehanizmom koji vam omogućuje postavljanje visine i nagiba naslona i sjedala na željeni položaj za sjedenje. Alternativno, iskoristite priliku da postavite ured koji ste oduvijek željeli i odaberite elektropodizni stol za sjedenje i stajanje kako biste mogli mijenjati svoj radni položaj tijekom dana.

Učinkovita oprema i povezanost

Tijekom zatvaranja dopušteni su problemi s povezivanjem i prekidi konferencijskih poziva, ali dugoročno vaš kućni ured mora biti jednako učinkovit i profesionalan kao što bi bila poslovna zgrada. Provjerite je li vaša internetska veza dovoljno brza za vaše potrebe i nadogradite ako je potrebno. Imajte rezervni plan za poteškoće s internetom ili nestanka struje. Također biste trebali zatražiti poslovni telefon.

Dobra rasvjeta

Odgovarajuće osvjetljenje može smanjiti umor i pomoći vam da radite učinkovitije, kao i spriječiti naprezanje očiju. Prirodno svjetlo je uvijek najbolja opcija pa postavite svoj stol blizu prozora ako je moguće jer kompletno opremljen radni prostor omogućuje fleksibilnost u radu od kuće.