AJ pita: koje su prednosti i nedostaci rada od kuće?

AJ pita: koje su prednosti i nedostaci rada od kuće?

Budući da tvrtke razmišljaju o budućnosti radnog mjesta, sada je pravo vrijeme da pitate ljude kako im je bilo raditi od kuće, što im nedostaje u uredu i kako bi željeli raditi u budućnosti. Zamolili smo naše pratitelje na društvenim mrežama da podijele svoja razmišljanja.

Želimo najbolje od oba svijeta

Dvije trećine naših ispitanika spremno je prihvatiti hibridni model rada koji predlaže da rade u uredu nekoliko dana u tjednu i a ostatak radnog tjedna rade od kuće. 24% bi željelo nastaviti raditi od kuće za stalno, dok je samo 10% reklo da bi radije radilo u uredu puno radno vrijeme. Ovo će biti važno za poslovne subjekte da razmotre dok procjenjuju hoće li zaposlenicima ponuditi veću fleksibilnost u budućnosti.

Nedostajao nam je rad s drugima

62% ispitanika reklo je da bi timska suradnja bila najveća prednost povratka na posao u uredu, dok je ogromnih 80% odabralo svoje kolege na pitanje što im je najviše nedostajalo dok rade od kuće.

Ne nedostaje nam putovanje na posao!

Više od polovice ispitanih reklo je da je putovanje na posao najveća prednost rada od kuće, dok je dodatna trećina rekla da su postigli bolju ravnotežu između posla i života. Vrijeme provedeno na putu do posla uvelike varira, ali za one koji duže putuju na posao, ušteđeno vrijeme ne samo da omogućuje dodatno vrijeme za prijatelje, obitelj i hobije, već također daje priliku da ulože dodatne sate na posao bez gubljenja slobodnog vremena. To je kompromis koji bi tvrtke možda željele uzeti u obzir dok finaliziraju svoje planove.

Moramo se više odmarati od radnog mjesta

U AJ-u vjerujemo u aktivan radni dan, zato smo pitali ljude što rade kako bi se odmorili od radnog mjesta. 44% ispitanika vježba na otvorenom, dok 6% vježba u zatvorenom prostoru, a 25% radi jogu ili vježbe istezanja, ali zabrinjavajuće je da četvrtina svih ispitanika nije radila nikakvu tjelesnu aktivnost koja bi ih udaljila od radnog stola. Možda je to zbog ograničenja rada od kuće, a u uredu bi bilo drugačije – 25% ispitanika je reklo kako bi najveća korist od povratka na posao bio bolji fizički radni prostor. Ali također znamo da je sjedilačko ponašanje širi problem. AJ nudi mnogo savjeta o tome kako biti aktivniji na poslu bilo u uredu ili radeći od kuće.


Naša serija Povratak na posao bavi se različitim mogućnostima s kojima se tvrtke suočavaju dok se ograničenja Covida počinju ukidati. Hoće li se nastaviti rad kod kuće? Hoće li tvrtke ponuditi veću fleksibilnost s hibridnim obrascima rada koji će postati norma? Ono što je najvažnije, kako se tvrtke mogu prilagoditi, ostati produktivne i nastaviti podržavati svoje zaposlenike u ovoj novoj normalnosti.