Razbijmo neke uobičajene mitove o zdravlju i tjelovježbi

Razbijmo neke uobičajene mitove o zdravlju i tjelovježbi

Vježbanje nakon posla nadoknađuje sjedenje u uredu. Točno? Postoji mnogo mitova o vježbanju i o tome kako ostati zdrav na radnom mjestu. Ako se može vjerovati onome što je rečeno, pijenje puno kave može spriječiti gubitak težine! Dakle, što je istina, a što nije? Razbijamo neke od najčešćih mitova o zdravlju i vježbanju u uredu!

1. Ako vježbam nakon posla, nije važno sjedim li cijeli dan

LAŽ. Vrijeme koje provedete sjedeći tijekom radnog vremena ne možete nadoknaditi treningom visokog intenziteta nakon posla. Sjedenje satima na poslu ima štetne posljedice koje ne možete preokrenuti kasnijim vježbanjem. Osam sati sjedenja svaki dan može dovesti do pretilosti, dijabetesa tipa 2, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti čak i ako redovito vježbate u slobodno vrijeme.

Pobrinite se da varirate između sjedećeg i stojećeg položaja na poslu, uz redovite aktivne pauze. Najmanje stvari mogu napraviti razliku, kao što je korištenje pisača u drugom dijelu ureda, ustajanje da skuhate šalicu kave ili odlazak do svog kolege na razgovor umjesto slanja emaila. Druga bi opcija mogla biti lagana vježba za stolom, kao što je lagani trenig hodanja po traci za trčanje ili korištenje stolnog bicikla dok radite. Ova vrsta lagane vježbe poboljšat će vašu cirkulaciju i kontrolirati razinu šećera u krvi.

2. Vježbe niskog intenziteta sagorijevaju više kalorija od vježba visokog intenziteta

LAŽ. Dugi trening niskog intenziteta ima manje-više iste rezultate kao kratak i intenzivan trening, kaže Mikael Mattsson, sportski fiziolog na Sveučilištu za gimnastiku i sport u Stockholmu. Kratki treninzi visokog intenziteta troše puno energije tijekom i nakon treninga. Stoga nije samo pitanje koliko kalorija sagorite tijekom samog treninga već i što ćete sagorjeti ostatak dana.

Bolje je napraviti odgovarajući trening čak i ako je vrlo kratak, stoga ne brinite ako se počnete znojiti ili ostajete bez daha. Kada vježbate visokim intenzitetom, vaši mišići su prevareni u uvjerenju da se trebaju pripremiti za fizički zahtjevniju aktivnost i vaše tijelo počinje trošiti više energije. To ima pozitivne učinke na vaše zdravlje, kao što je povećan unos kisika, smanjena razina kolesterola i poboljšana osjetljivost na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa. Nemojte zaboraviti da je svatko drugačiji; ono što je ispravno za druge ljude možda neće biti ispravno za vas. Isprobajte različite vrste tjelovježbe kako biste vidjeli što ima pozitivan učinak na vaše tijelo i vašu dobrobit.

3. 5 minuta vježbanja neće napraviti razliku

LAŽ. Trebali biste vježbati najmanje 30 minuta dnevno, ali to može biti teško kada trebate ići na posao, pokupiti djecu iz škole, pripremiti večeru i obaviti druge poslove. No, čak i nekoliko minuta vježbanja bolje je nego ništa. Možete jednostavno napraviti nekoliko čučnjeva ili brzih sklekova u uredu tijekom pauze ili kada dođete kući. Ili zašto ne biste trčali gore-dolje nekoliko puta dnevno umjesto da idete liftom? Pet minuta može imati veći utjecaj nego što mislite!

Može biti teško uklopiti vježbanje u natrpan raspored. Jedan od načina da to prevladate je diskretno vježbanje dok ste na poslu. To ne znači da biste se trebali šuljati u teretanu usred dana, ali postoji mnogo jednostavnih vježbi koje možete raditi dok sjedite za stolom. Na primjer, pokušajte držati noge paralelno s podom 1 minutu i osjetite razliku u mišićima nogu. Bolje je raditi ovu vrstu vježba niskog intenziteta kada trebate sačuvati energiju za popodne – da ne spominjemo da se lakše uklopi u vaš dan!

4. Kofein može dovesti do gubitka težine

LAŽ. Kofein nema znanstvenu vezu s povećanim gubitkom težine. Pospješuje metabolizam, ali ne mnogo i nema dokazan dugoročni učinak na težinu. Glavni razlog zašto kava nema veliki utjecaj na zdravlje je taj što se inače dodaje mlijeko ili šećer, što znatno povećava unos kalorija. S druge strane, kofein vam daje više energije pa biste mogli biti aktivniji tijekom dana. Također, ako je aparat za kavu daleko od vašeg stola i svaki dan pijete puno kave, više ćete vježbati hodajući naprijed-natrag!